тел: 0878540264e-mail: sells@nujno.bg
Menu
Свойствата на чесъна, които не познаваме

Свойствата на чесъна, които не познаваме

25.01.2017 Полезно 0

Въпреки че много хора не обичат чесън, заради миризмата му, той има безброй други полезни свойства, освен тези, които влияят благоприятно върху организма. Някои от тях са свързани с функциите му да прогонва комарите, да предпазва цветята и растенията, да контролира теглото на човек. Ето някои непознати за вас свойства на чесъна:

Предотвратява и лекува настинки:

Ако всеки ден консумирате чесън, който съдържа голямо количество антиоксиданти, ще укрепите имунната си система. Ако вече сте настинали, опитайте чай от чесън. Запарете няколко минути нарязания или настърган чесън в гореща вода, прецедете и след това изпийте чая.

Разкрасете косата си:

Чесънът съдържа високо количество алицин, който може да разреши проблемите с косата ви. Натрийте нарязания или смачкан чесън в корените на косата. Може да добавите и малко зехтин към чесъна. Готовата смес нанесете в косата, като масажирате.

Спасение от пъпки  и акне:

Чесънът е естествен натурален продукт, който може да ви помогне в борбата с акнето. Той съдържа антиоксидант, който убива бактерии. Затова натрийте нарязания чесън на местата с акне.

Облекчава болестта псориазис:

С противовъзпалителните си свойства чесънът спомага за облекчаване на болестта псориазис. Намажете с чесън засегнатите места.

Излекувайте херпеса: 

Най-ефикасното лечение на херпес в домашни условия е да се постави чесън върху херпеса. Чесънът облекчава болката и намалява отока. Чесънът значително ускорява процеса на оздравяване.

Лек за микоза (Гъбична инфекция на краката):

Противогъбичната функция на чесъна е добър начин да се отървете от микозата. Потопете краката си в хладка вода, в която сте нарязали на малки парчета чесън.

Контролирайте теглото си:

Някои специалисти твърдят, че чесънът спомага за контрола над теглото. Според изследвания консумиращите редовно чесън, намалят килограмите си и нивото на мастна тъкан. Опитайте си да включите в менюто си всекидневна употреба на чесън в приготвяните ястия.

Извадете лесно забодения трън в тялото:

Поставете малко чесън върху забодения трън и направете превръзка.

Комарите надалеч:

Учените все още не могат да установят причината, но комарите не обичат чесъна. И вие може да приготвите смес от вазелин, чесън и восък, като след намазване комарите няма да ви безпокоят.

Действа като естествено лепило:

Усещате ли, че след като режете чесън, пръстите ви залепват? Това негово свойство може да ви помогне за малките черти и пукнатини в стъклото. Натрийте няколко скилидки смлян чесън в засегнатото място и след това избършете.

Защитете вашите растения:

Градинските вредители не обичат чесъна, затова, използвайки минерално масло, течен сапун и чесън, сами може да направите естествен пестицид. Изсипете в подходящ съд готовата смес и напръскайте желаните от вас площи и растения.

Хванете повече риба:

Рибите обожават миризмата на чесъна. Затова може да купите стръв с аромат на чесън или сами да приготвите стръв, като в хляб поставите намачкан чесън.

Доваби коментар

Напишете първият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувайте Вашият коментар